Friskvårdsbidrag – vad gäller egentligen?

FriskvårdsbidragSom arbetsgivare är friska och välmående anställda en förutsättning för att också företaget ska må bra. Forskning har visat att motion i olika former förebygger en hel del sjukdomar och dessutom förbättrar minnet. Anders Hansen, överläkare i psykiatri säger i en artikel på SVT nyheter:

– Vi blir mer koncentrerade, vi minns bättre, blir mer kreativa och tål stress bättre. Fysisk aktivitet är verkligen en dundermedicin för hjärnan. Det är som en mental uppgradering.

Att erbjuda de anställda träning kan leda till lägre kostnader för sjukfrånvaro och faktiskt en ökad produktivitet vilket är en vinst för alla inblandande.

Vad räknas som friskvård

Som arbetsgivare kan du antingen förhålla dig till alla de aktiviteter som Skatteverket uppger som godkända eller välja att begränsa till några utvalda utifrån Skatteverkets lista från A-Ö.

Exempel på friskvård som Skatteverket inte godkänner är körsång, fiske eller agility. Betalar arbetsgivaren för sådana aktiviteter blir det en skattepliktig förmån för den anställde. Även om det här är aktiviteter som leder till ökat välbefinnande så får inte friskvårdsbidraget betala olika fritidsintressen, naturupplevelser eller träning av husdjur.

Skatteverket uppger att grundregeln är att de flesta motions- och friskvårdsaktiviteter räknas som en skattefri personalvårdsförmån. Däremot är utrustning så som löparskor eller skidor inte en skattefri förmån. Och det gäller oavsett om du hyr eller köper utrustningen.

Det här är personalvårdsförmån

Som arbetsgivare kan du låta dina anställda få bidrag till enklare slag av motion och friskvård. Dessa personalvårdsförmåner är skattefria för den anställda. Det innebär alltså att du som arbetsgivare inte ska göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter på förmånen.

Förmån som räknas som personalvårdsförmån ska:

  • vara av mindre värde
  • rikta sig till all din personal

Personalvårdsförmåner som kan vara skattefria är:

  • Friskvårdsbidrag som den anställda kan använda till enklare motion och annan friskvård, till exempel ett gymkort eller ridlektioner
  • Motionsaktiviteter eller gymkort som arbetsgivaren betalar för
  • Kaffe, frukt och annan enklare förtäring i samband med arbete och som inte kan ses som en måltid
  • Trivselutflykter