Julklappar till anställda och kunder

Julklappar till anställda och kunderMånga arbetsgivare har de senaste åren valt att inte ge sina anställda julklappar eller göra något alternativt så som att ge pengar till ideella organisationer istället. Andra tycker det är viktigt att det ska vara en ”riktig” present. Oavsett vad man väljer så är det viktigt att du känner till vilka regler som gäller, vad som är avdragsgillt i företaget och vad som kan komma att förmånsbeskattas.

Var noga när du väljer julklappar

För att du ska kunna ge bort en julklapp som är skattefri får den kosta max 450kr och då ska momsen vara inräknad. Eventuell frakt däremot behöver inte räknas in. Företaget får både lyfta moms och dra av kostnaden för den här presenten. Är du anställd i ditt eget företag och vill ge dig själv en present gäller samma regler för dig som för dina anställda.

Det gäller att hålla sig inom maxbeloppet, för skulle presenten vara dyrare, om så bara med en krona, måste hela värdet för julklappen förmånsbeskattas. Företaget får inte dra av momsen men kostnaden blir avdragsgill. Tänk på att den här julklappen blir betydligt dyrare då du både måste betala arbetsgivaravgift på värdet och du inte heller kan dra av momsen.

Grunden för att julklapparna ska räknas som skattefria för de anställda är alltså att de inte kostar mer än 450kr inkl.moms. Du kan inte heller välja att bara ge julklapp till någon enstaka av dina anställda, utan de måste ges till alla eller åtminstone den större delen av dem.

Tänk på att det ska vara en present och inte pengar eller presentkort (som kan bytas mot pengar) för då måste den anställde förmånsbeskattas då det räknas som ett påslag på lönen. Om du istället väljer att skänka pengar till en ideell verksamhet bör det vara företagets beslut och inte är den anställdes, då även detta i så fall måste förmånsbeskattas för den anställde eftersom det räknas som kontanter. Företaget får inte göra något avdrag när pengar skänks till ideella organisationer.

Om du vill ge dina kunder julklappar

Presenter som ges till kunder vid helger så som jul räknar Skatteverket som representationsgåvor. Dessa är inte avdragsgilla.

Som företag kan du dock få göra avdrag för reklampresenter som har ett mindre värde för din kund. Exempel på det är gåvor som har anknytning till din verksamhet så som pennor, en almanacka med din logga eller andra reklamprodukter.

Även här måste du tänka på att gåvorna ska lämnas till ett större antal kunder för att vara avdragsgilla och de får kosta max 300kr inklusive moms. Och du, se upp för en present som överstiger maxbeloppet då det kan bedömas som muta.

Läs gärna mer på Skatteverkets webbsida