Dags att redovisa och betala in momsen

Måndagen den 12 november ska du som redovisar momsen per månad eller kvartal ha betalat in din mervärdesskatt (moms). Tänk på att du måste göra en momsdeklaration för varje redovisningsperiod även om du inte har någon moms att deklarera.

Ordning i din bokföring

Spara alltid kvittot eller fakturan på alla varor eller tjänster du köper till din bokföring.

Moms på varor eller tjänster som du köper bokförs som ingående moms. Moms på din försäljning bokförs som utgående moms. Om den ingående momsen är högre än den utgående har du moms att få tillbaka. I annat fall ska du betala in pengar.

Betala i tid

Viktigt är att om företaget har moms att betala ska momsen finnas hos Skatteverket senast samma dag som momsdeklaration ska vara inlämnad. Du kan alltså inte betala in den samma dag då banken behöver några dagar på sig för att göra betalningen.

Få tillbaka pengar

Om företaget ska få tillbaka moms kontrollerar skatteverket först om pengarna ska kvittas mot andra skatter som ska betalas. Normalt tar det sedan några dagar innan pengarna kommer in på skattekonto. Tar det längre tid beror det på att skatteverket behöver granska något. Skulle skatteverket behöva mer information kommer de att kontakta med företaget, du själv behöver inte göra något.

Du kan läsa mer om momsreglerna på Skatteverkets webbplats