Vad gör dig unik?

Ibland gäller det att våga vara unik. Att konkurrera med andra företag kan vara tufft och många gör misstaget att försöka vara billigast eller bäst. Som enmansföretag är billigast inte det bästa alternativet och att vara bäst är i princip omöjligt då det skiljer sig åt från person till person.

Erbjud något unikt

Många nystartade företag går tyvärr i fällan där de lägger alldeles för mycket tid på ett alldeles för brett och spretigt utbud av produkter och tjänster. Bland det viktigaste arbete du kan göra i ditt företag är att rensa ut, smala ner och bli mer unik. Lite som Feng Shui i din affärsplan.

Du som företag och företagare behöver nischa dig, hitta det som gör dig och ditt företag unikt. Genom att erbjuda något som inte alla andra har krymper konkurrensen rejält och du blir proffs på det du gör.

Våga vara unik

Några tips

Här ska du få 5 tips på hur du kan tänka för att bli unik:

  • Ta på dig din kunds skor. Sätt din in i hur dina kunder har det och vilka behov de har. Det kan vara enkla saker som inte kostar dig så mycket men som underlättar din kunds dag.
  • Se dig om där du står. Många gånger missar vi det som finns närmast, så som dina grannar. Kom ihåg att berätta för de företag som ligger i samma område som dig och berätta vad du gör och vad du har att erbjuda. Även om inte den närmaste grannen behöver dina tjänster eller produkter så kan det ge ringar på vattnet.
  • Dela med dig av dina kunskaper. Du har massor av kunskap i ditt företag som andra vill ta del av, var inte rädd för att visa det. Genom att dela med dig av dina kunskaper skapar du en trygghet och visar att du vet vad du pratar om och kan din sak. Står valet mellan dig och en konkurrent har du genast en fördel.
  • Rätta till misstagen direkt. Alla kan göra misstag, det är mänskligt helt enkelt. Visa att du är villig att lösa problemet istället för att prata om vems felet är. Vänta inte på att din kund ska upptäcka att något är fel utan erkänn om det är du som gjort fel och berätta att du kommer att göra allt du kan för att rätta till det.
  • Lär känna dina konkurrenter. Leta upp dina konkurrenter och se vad de gör bra eller mindre bra. Lär dig av deras framgångar och misstag och se till att du är lite bättre. Googla och läs vad andra skriver om dig och om dina konkurrenter. Ibland kan en så enkel sak som att titta på konkurrentens webbsida och se vad som fattas vara det som gör att du står ut då.